Startskott i ESEA för svenskorna.

Svenska damerna: så går det i ESEA

Nya lag och nya ansikten att följa i svenska damscenen.

Snart börjar ESL Impact League. De öppna kvalen som ska avgöra de sista platserna i ligan spelas under nästa vecka. Under tiden har flera svenska spelare gjort uppmärksammade lagbyten. Dessutom har säsong 48 av ESEA-ligan börjat, där samtliga lag spelar. Vi tittar in med de svenska spelarna för att se hur det går för dem.

NIP Impact

Ninjas in Pyjamas kom snubblande nära ett kliv upp till Main förra säsongen. Med inhopp från Gareth "MisteM" Ries, numera i Young Ninjas, kom Jennica "jenkon" Sjögren och kompani en match från ett kval till kommande säsongs Main-liga. Dessvärre föll man i sista slutspelsmatchen mot Senshi.

Man kunde dock klappa sig på axeln eftersom man under säsongen var bäst placerat damlag i Europa, före G2 Oya, NAVI Javelins och inte minst Nigma Galaxy. Man kunde även titulera sig med en vinst mot just NAVI Javelins, som under tidigare Impact-säsonger visat sig vara kanske världens näst bästa damlag. Kan jenkon skörda mer framgångar under säsong 48?

Hittills ser det bra ut. Inför denna säsong har laget en ny AWP:are i Anna "ramziiN" Ramsing, som tidigare spelade i G2 Oya. Med sex spelade matcher har man vunnit fem och ligger därför på en 68:e-plats. För att gå vidare till slutspel krävs en tabellplacering bland de 32 bästa lagen och 16 av dessa lag går sedan vidare till nästa säsongs Main-division.

Nigma Galaxy

Inför 2024 har Nigma Galaxy gjort en otrolig värvning. Världens bästa damlag har inte bara valt att lämna sin organisation den 14:e februari, utan har också kickat sin IGL och värvat Zainab "zAAz" Turkie. Det är första gången på 10 år som zAAz och Julia "juliano" Kiran skiljs åt. Nyheten slog ner som en bomb i slutet av januari, men hur går det Intermediate?

Det är blandat. Nigma Galaxy har redan spelat åtta matcher, med vinst i de fyra första. Härefter har det dock blivit svårt, med fyra förluster. Man ligger därför på 4-4, vilket innebär en 98:e-plats i tabellen med mindre än hälften av seriematcherna kvar att spela. De två kommande matcherna i veckan kommer därför vara avgörande för lagets slutspelschanser.

BIG Equipa

Kort efter nyheten om zAAz kom började juliano synas på servern igen. Efter några veckors spel med BIG Equipa blev det officiellt – juliano var del av laget. Det tyskägda laget har tidigare inte spelat ESEA och får därför börja på stegens första steg i Open.

Här har det gått framåt. I Open kvalar de 128 bästa lagen till slutspel. Med det sagt går det bra för BIG – sex vinster på åtta matcher innebär en 79:e-plats i tabellen. juliano har inte saktat ner, utan är lagets toppspelare i flera av deras senaste matcher.

ENCE Athena

17-åriga Emma "Emmsan" Mattsson var något av en doldis innan hon rekryterades för ENCE i mitten av januari. Det har inte stoppat henne från att prestera dock. Sex vinster av åtta möjliga placerar laget på en 101:e-plats i tabellen. Det ska dock nämnas att laget förlorat sin inbjudan till ESL Impact-ligan och därför kommer behöva spela öppna kval under veckan.

Officiellt har ENCE ingen komplett femma just nu. Under början av säsongen spelade lagets tränare Sebestyén "sebi" András ett antal matcher, men på senare tid har Aida "Aida" Simão spelat för laget, trots att hon sitter på BIG Equipas bänk. Det kommer bli spännande att se hur säsongen utvecklas för Emmsan ("ENCE-an" kanske?), en av Sveriges nyaste damtalanger.

Guild

Sist men synnerligen inte minst följer vi Linnea "Nea" Claesson i Guild. Det blev en relativt dålig säsong sist – man missade slutspel med en tabellplacering som 213:e lag. Säsong 48 har dock startat desto bättre. På sju spelade matcher har man rott hem sex, bland annat en vinst 13-9 mot svenska Eldsjälar. Detta placerar laget just nu på en 118:e-plats.

Precis som ENCE Athena har Guild förlorat sin direktinbjudan till Impact-ligan och kommer därför behöva spela öppna kval under veckan. Det kommer därför bli en hektisk vecka för Nea och resten av Guild, som spelat säsongens matcher utan norska Kaia "KiKi" Holmen. Istället har Marta "D7" Asensio, också hon från BIG Equipas bänk, spelat för laget.

Kommande matcher

 • Mån 12:e feb 18:00 – ESL Impact Open Qualifier 1

 • Mån. 12:e feb 19:00 – NIP Impact vs. GTZ

 • Mån. 12:e feb 20:30 – BIG Equipa vs. FORTIS

 • Mån. 12:e feb 20:30 – ENCE Athena vs. OUTSTANDING

 • Mån. 12:e feb 20:30 – GUILD vs. Enigma Esports

 • Tis. 13:e feb 20:00 – Nigma Galaxy vs. KILLBOX

 • Tis. 13:e feb 20:00 – NIP Impact vs. BOROWKA

 • Ons. 14:e feb 20:30 – ENCE Athena vs. Team Picanto

 • Tors. 15:e feb 19:00 – BIG Equipa vs. GAWABUNGA

 • Tors. 15:e feb 20:00 – Nigma Galaxy vs. venom

 • Tors. 15:e feb 20:00 – NIP Impact vs. T-Torturers

 • Fre. 16:e feb 18:00 – ESL Impact Open Qualifier 2

Läs även

#1(Med 0 svar)
10 februari 2024 kl 12:11
CelahiR
Sjyst spaning och intressant att uppdatera sig om hur det går. Hoppas verkligen att våra svenskor får chansen att stanna kvar alt till och med kvalificera för högre divisioner :D damscenen kanske närmar sig så smått herr scenen <3
#2(Med 0 svar)
10 februari 2024 kl 15:03
Darcuz
Svenska scenen växer överallt :)
Du måste vara inloggad för att kommentera.