Ludvig "quacke" Nilsson har tankar om hur diskussionen kring vissa spelare har gått.

quacke: Nykomlingen bör inte vara slagpåsen

Måste HooXi verkligen skjuta hårdare?

Den som har följt diskussionen kring världseliten i Counter-Strike under 2024 har utan tvekan sett reaktioner på Rasmus "HooXi" Nielsen, lagkapten för G2 fram tills tidigare i veckan. Det mesta negativt, såklart, inte minst eftersom G2:s enda turneringsvinst den här säsongen kom då HooXi saknades och ersattes av Jake "Stewie2K" Yip.

Det finns många skäl att kritisera HooXi. Många analytiker menar att hans taktiska stil inte ger lagets stjärnspelare chansen att skina. Jag själv riktar också kritik mot lagets sviktande resultat i matcher mot topplag som Vitality och Natus Vincere, som leder till att laget ofta åker ut sent i slutspelen.

En intressant del av kritiken riktas dock mot HooXi:s individuella förmåga. Både fans och analytiker menar att den danska IGL:en är för dålig för att spela på ett lag på elitnivå. Det är inte helt obefogat – i stora turneringar under 2024 är HooXi bland de absolut sämsta spelarna individuellt.

Rikta dock blicken mot de andra namnen i botten på listan. Fem av de sex spelarna med sämst rating i stora turneringar under 2024 är lagkaptener för topplag. Den sjätte är Stewie2K, som hoppade in för HooXi under G2:s succékampanj i IEM Dallas. Hans rating och K/D-förhållande är faktiskt sämre än HooXi trots allt.

Man kan då fråga sig – varför är spelare som Finn "karrigan" Andersen, Aleksi "Aleksib" Virolainen, Lukas "gla1ve" Rossander och Marco "Snappi" Pfeiffer immuna mot samma kritik? Varför hyllas Stewie2K:s inhopp för G2 trots att han var en minst lika tung börda än vad HooXi var?

Om vi börjar med karrigan, kanske den bästa IGL:en genom tiderna. Jämförelsen är i allra högsta grad relevant. Nikola "NiKo" Kovač, som tidigare också spelade för FaZe, har tidigare jämfört HooXi:s taktiska stil med karrigan:s.

De är också lika statistiskt. karrigan är inte en spelare som skjuter hårt – han snittar bara 13 kills per 24:e runda. Däremot finns ytterst få som skriker för att karrigan ska ersättas, eller att han är för dålig för att spela på ett topplag som FaZe.

Anledningen är att karrigan:s förmåga att, genom smarta taktiska beslut, kan kräma ur mer prestanda ur sina stjärnspelare, vilket väger upp för hans egen oförmåga. Han offrar sin egen statistik för att få mer ur resten av laget. Så är onekligen fallet – karrigan:s resultat gör det väldigt tydligt att han är en bättre lagkapten än HooXi har varit.

Resterande namn är dock i allra högsta grad relevanta att jämföra med. Aleksib är IGL för NAVI som tog en mirakelvinst i Köpenhamn och därför är regerande världsmästare. Utöver Majorn har det dock sett blekt ut, kanske till och med sämre än G2, med få starka resultat i större turneringar. Aleksib och HooXi har också praktiskt taget identisk statistik. Faktum är att finsken är sämre på flera punkter.

Astralis-legendaren gla1ve har också haft en tveksam säsong. Hans nya lag, ENCE, tog sig till slutspelet i IEM Katowice i början av året och har sedan praktiskt taget försvunnit från toppnivån. gla1ve har också presterat på nästan exakt samma nivå som HooXi individuellt.

Kanske allra mest relevant är Snappi, danska IGL:en för det saudiska aspirerande superlaget Falcons. Trots gigantiska löner och välkända spelare av kaliber har resultaten inte kommit. En slutspelsplats i IEM Katowice är det enda Falcons har att hänga i julgranen. Snappi:s genomsnittliga rating är också inte bara sämre än HooXi utan också sämst i världen under 2024.

Trots detta är det HooXi som är slagpåsen för de som vill kritisera topplagens ledarskap. Motivationen är att HooXi tynger ner laget mer än hans taktiker hjälper spelarna prestera och att detta tydliggjordes när Stewie2K ersatte laget och NiKo tog över ledarskapet i IEM Dallas.

Det är, enligt mig, inte svårt att motbevisa det senare. Stewie2K presterade nämligen sämre än HooXi på många punkter än vad HooXi har gjort över säsongen. Om HooXi var ett för tungt lass måste Stewie2K ha varit ett ännu tyngre lass.

Varför är det då HooXi som målas upp som den sämsta spelaren genom tiderna? Jo, till skillnad från alla andra namnen vi diskuterat här är han den enda som inte var etablerad innan hans tid på G2. Även om HooXi under tiden har vunnit tre av de största turneringarna man kan vinna, två fler än vad Aleksib har lyckats vinna de senaste fem åren, är finsken det klart större namnet.

Det är också väldigt svårt att bedöma CS-lag och deras taktiker, men betydligt lättare att titta på HLTV och se vilka siffror som är röda. Folk som vill kritisera HooXi siktar därför på det lättare målet istället för att göra en subjektiv bedömning.

Meningen med denna långa text är därför detta – ska man kritisera HooXi ska man kritisera det som faktiskt är relevant. Vill man också rikta en känga mot HooXi:s individuella förmåga måste man också dra alla IGL:er med 0.90 eller lägre i rating över samma kam.

Men framför allt – våga kritisera våra etablerade spelare och sparka inte på HooXi bara för att han är nykomling.

Läs även

#1(Med 2 svar)
7 juli 2024 kl 16:24
krulletmeister
Bra skrivet Quackbert!
#2(Med 1 svar)
7 juli 2024 kl 16:31
quacke
Tack så mycket Sundsvalls-citizen-of-the-year!
#3(Med 0 svar)
7 juli 2024 kl 16:52
krulletmeister
Ojojoj vilken ära! Iofs e de inte så svårt att få den utmärkelsen bland alla dessa klyktattare
#4(Med 1 svar)
7 juli 2024 kl 17:20
Aebexz
Bra take quacke!
#5(Med 0 svar)
7 juli 2024 kl 17:31
quacke
Tack Balbin!
#6(Med 1 svar)
7 juli 2024 kl 17:34
CelahiR
Mycket bra!!
#8(Med 0 svar)
8 juli 2024 kl 13:50
quacke
Tack!
#7(Med 1 svar)
7 juli 2024 kl 18:46
Darcuz
Bra där! G2 med Hooxi vann katowice och cologne. 2 stora och väldigt prestigefyllda turneringar!
#9(Med 0 svar)
8 juli 2024 kl 13:52
quacke
Ja, enligt mig så är det absolut tillräckligt för att HooXi ska betraktas som en etablerad IGL. Kanske om han går till ett topplag till nu efter G2 kan det ändras. Men det är väldigt tydligt att folk kritiserar HooXi extra mycket eftersom han inte är en "legend" på samma sätt som hans konkurrenter.
#10(Med 10 svar)
9 juli 2024 kl 16:55
Rabarberbusen
"Stewie2K presterade nämligen sämre än HooXi på många punkter än vad HooXi har gjort över säsongen. Om HooXi var ett för tungt lass måste Stewie2K ha varit ett ännu tyngre lass."

Stewie har inte spelat LAN sedan Antwerp RMR:en, medan HooXi spelar skit genom hela säsonger. 65 kartor jämfört med Stewie's 16.
#12(Med 9 svar)
10 juli 2024 kl 10:50
quacke
Stewie var den enda spelare som spelade 15 eller fler kartor i stora turneringar under vårsäsongen med en genomsnittlig K/D under 0.70. Han var markant sämre än HooXi statistiskt. Dessutom var nexa *ännu* sämre än Stewie i Dallas.

Att det gick bättre för laget i Dallas är enligt mig tack vare att laget kunde spela mer avslappnat. NiKo som IGL gav laget en mer pug-aktig stil som lät de spela på egen förmåga vilket gjorde de oförutsägbara. Med andra ord: Stewie var inte bättre än HooXi individuellt, utan hans närvaro gav taktiska fördelar för hela laget.

Dessutom var HooXi väldigt delaktig i Dallas-vinsten. Under hela turneringen satt han hemma och hjälpte laget göra antistrats inför deras motståndare vilket blev superviktigt för vinsten. Han var i allra högsta grad delaktig, i en analytisk roll.

Men individuellt så var det fortfarande markant tyngre för m0NESY att dra nexa och Stewie än vad det var att dra HooXi.

Som jag dessutom säger i artikeln spelar Aleksib, karrigan, Snappi, gla1ve exakt lika dåligt under hela vårsäsongen 2024. Ändå är de immuna.

Kritisera HooXi:s taktiker men inte hur han skjuter.
#13(Med 8 svar)
10 juli 2024 kl 16:12
Rabarberbusen
HooXi är klappkass både taktiskt och individuellt. När G2 vann sina titlar var det inte pga HooXi. Alla kritiserar dessutom nexa.

Att jämföra HooXi med Stewie är orättvist för han har inte varit på LAN sedan Antwerp RMR:en så jag ställer inga krav på honom. Vem vet om Stewie hade presterat lika dåligt med samma antal spelade kartor HooXi.

Både karrigan och Aleksib är bättre än HooXi, de är inte "exakt lika dåliga". Karrigan levererar dessutom resultat. Båda får ut mer av sina spelare än HooXi.
Gla1ve har varit kass sedan innan han lämnade Astralis, och Snappi har misslyckats rejält med Falcons. Ingen är av dem är immuna, men ingen av dem har samma kaliber av spelare som HooXi och misslyckas att vinna titlar.

HooXi har det största impostersyndromet i scenen och det är skönt att han är borta.
#14(Med 7 svar)
10 juli 2024 kl 16:47
quacke
Aleksib, gla1ve, Snappi är alla lika dåliga eller sämre individuellt som HooXi. karrigan är något bättre man inte märkbart. 0.90 rating och 0.78 K/D är fortfarande på tok för lågt för att man ska kunna hävda att han bär upp sin egen vikt.

Genom att ursäkta karrigan, Aleksib, gla1ve, Snappi missar du helt poängen med artikeln. Ja, kritisera HooXi taktiskt ifall du har något att komma med på den punkten. Eye-test eller resultat, välj du och där kan man göra rimliga argument för varför han är en dålig lagkapten. Jag ger HooXi liknande kritik av flera skäl, även i artikeln.

Men HooXi hade inte lyckats bättre på G2 även ifall han sköt hårdare och därför är kritiken poänglös. Du kan inte väga upp för avsaknad av taktisk förmåga med att skjuta hårt.

Sen personligen så tycker jag Aleksib och Snappi i allra högsta grad har spelare som kan mäta sig med G2:s lag under våren. Visst, m0NESY och NiKo är topp 5-spelare i världen men huNter och nexa var riktiga besvikelser hela säsongen. Aleksib har b1t och iM och misslyckas helt med att förvalta den talangen till resultat. Snappi har Magisk, alltså kanske världens bästa ankarspelare, och SunPayus som var förra årets sjätte bästa spelare och tredje bästa AWP:er.

Men framför allt – rikta kritiken mot något annat än individuell förmåga. När det går bra för ett lag och någon som karrigan lägger 0.90 rating så är det inte det minsta problem. När det går dåligt för ett lag och IGL:en lägger 0.90 rating borde det inte vara någon skillnad alls i HooXi:s individuella insats.
#15(Med 6 svar)
10 juli 2024 kl 18:00
Rabarberbusen
karrigan och Aleksib spelar bättre än HooXi och får ut mer av sina lag. Resterande spelar skit, inga ursäkter där.

Dessutom skrev jag att HooXi är klappkass taktiskt. Hade han lyckats med att ta sitt lag till finaler (som karrigan gör) hade jag ursäktat hans katastrofala individuella förmåga.
#16(Med 5 svar)
10 juli 2024 kl 19:02
quacke
Att Aleksib spelar bättre än HooXi har inget stöd. All time, ja, men under 2024 har han haft sämre KPR, sämre opening kills, sämre impact rating. Praktiskt taget samma rating (1% skillnad). Sen att Aleksib får ut mer av sitt lag – b1t, iM, w0nderful underpresterar allihop. Hade inte NAVI vunnit Majorn (där två spelare låg under 0.90 rating, första gången någonsin) så hade NAVI:s säsong varit sämre än G2:s. De hade legat på gränsen till topp 10 i rankingen, kanske till och med utanför.

hltv.org/stats/players/compare/10096/hooxi/9816/al..
#17(Med 4 svar)
10 juli 2024 kl 19:40
Rabarberbusen
Fast nu vann ju NaVi majorn och hade en bättre säsong än G2. Med sämre spelare dessutom. Dessa "what if-scenarion" leder ingenstans.
#18(Med 3 svar)
11 juli 2024 kl 08:42
quacke
Att vinna en fluke-Major och fyra medelmåttiga turneringar gör inte mycket till säsong.

Men jo, han ska ha credd för den turneringen. Resten av säsongen har dock varit markant sämre än HooXi:s säsong på många sätt.
#19(Med 2 svar)
11 juli 2024 kl 16:38
Rabarberbusen
Kan du vara så snäll och påminna mig hur många turneringar HooXi har vunnit den här säsongen? :)

Schack matt.
#20(Med 1 svar)
11 juli 2024 kl 17:46
quacke
Du verkar vara ett stort fan av engångsprestationer du. Först Stewie i Dallas och nu Aleksib i Köpenhamn?
#21(Med 0 svar)
11 juli 2024 kl 20:31
Rabarberbusen
Nej, det skulle jag inte säga. Att NaVi vann majorn var oväntat men imponerande. Stewie spelade dock skit i Dallas.
#11(Med 0 svar)
9 juli 2024 kl 18:08
CelahiR
Min egna åsikt är att det a alltid är enklare att hata än att älska. Enklare att peka fingrar år ett håll på en svag länk än att se helheten. Gäller i politik lika mycket som i sporten.
#22(Med 0 svar)
17 juli 2024 kl 17:25
Eken1337
Snax är ju en direkt uppgradering på firepowern.
men blir intressant å se hur detta går med snax tbks i tier1 för första gången på 6 år
Du måste vara inloggad för att kommentera.