Startfemman för dagens matcher. Bild: Svenska Esportförbundet.

Svenska damlandslaget uttaget för 2024 – spelar träningsmatcher idag

Sveriges bästa damspelare sätts på prov senare idag.

Det är inte ofta i CS som vi talar om landslagsspel. Genom turneringar som IESF World Championships och fjolårets nordiska mästerskap i Göteborg får världens esportförbund samla ihop sina absolut bästa spelare till ett landslag. Sverige har nu presenterat sitt lag för 2024 och idag spelas tre träningsmatcher mot andra europeiska landslag.

Sverige har länge varit bland världens bästa på Counter-Strike:s damsida. Detta framför allt genom veteranspelarna Julia "juliano" Kiran och Zainab "zAAz" Turkie som tagit stora titlar både i CS och i Valorant. Precis som förra året är båda uttagna till årets lag. zAAz kommer inom kort spela slutspel i ESL Impact League där hennes Team Pigeons är favorittippade. julianos är dock också vidarekvalade och henner BIG Equipa är inte långt bakom favoriterna.

Återvänder gör även lagkapten Tilde "7licious" Byström. Efter en strulig period i Seattle med Evil Geniuses är svenskan tillbaks i Sverige och har under året varit aktiv bland annat som expertkommentator i ESL Impact League och flertalet svenska turneringar arrangerade av Esportal.

Ytterligare två återkommande spelare är Linnea "Nea" Claesson och Jennica "jenkon" Sjögren. Svensk-finska jenkon har i år tagit flera pallplatser med hennes Ninjas in Pyjamas men missade chansen på slutspel i Impact League. Nea och hennes Guild gjorde en stark insats i turneringen och slutade som grupptvåa bakom Pigeons, men missade slutspelet efter förlust i play-in-matchen. Laget fick nyligen lämna organisationen och söker ett nytt hem.

Med i truppen för 2024 är också återvändande Lina "Lina" Henriksson och nykomlingen från ifjol: Emma "Emmsan" Mattsson. Lina spelade både VM och nordiska mästerskapet med landslaget under 2023 medan Emmsan debuterade med ENCE Athena med flera starka resultat under året. Båda spelare är del av årets trupp men kommer inte spela matcherna senare idag.

Tränare för laget är precis som tidigare Maikel "kMs" Yüksel. Vid årsskiftet lämnade han platsen som tränare för Kappa Bar efter två år med laget. Arbetet med landslaget fortsätter dock och steg ett i årets satsning är en serie vänskapsmatcher. Motståndarna blir Rumänien, Norge och Frankrike. Matcherna startar 15:00 och spelas i bäst-av-ett-format. Samtliga matcher sänds på Svenska Esportförbundets Twitch-kanal.

Damlandslaget 2024 är:

Tilde "7licious" Byström
Zainab "zAAz" Turkie
Julia "juliano" Kiran
Jennica "jenkon" Sjögren
Linnea "Nea" Claesson
Lina "Lina" Henriksson
Emma "Emmsan" Mattsson

Maikel "kMs" Yüksel (tränare)

Dagens vänskapsmatcher:

  • 15:00 Sverige Sverige vs Rumänien

  • 16:00 Sverige Sverige vs Norge

  • 17:00 Sverige Sverige vs Frankrike

Läs även

#1(Med 0 svar)
12 maj 2024 kl 10:15
CelahiR
Det här ska bli spännande!
#2(Med 0 svar)
12 maj 2024 kl 10:26
Gopher666
Det är aldeles för lite landslagsspel i cs. Särskilt nu när det är mycket internationella lag hade det varit trevligt om Nations tävlingar kunde bli mer vanliga med riktigt bra landslag.
#3(Med 0 svar)
12 maj 2024 kl 19:55
Darcuz
En imponerande uppställning!
Du måste vara inloggad för att kommentera.